Drukarka fiskalna deon e cena

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy rozdział stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba przeprowadzająca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W pracy w lokalach gastronomicznych możemy wystąpić dwa pierwsze typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bo nie ma ona nawet własnej klawiatury. To drugie rozwiązanie kojarzone stanowi w dużych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć kilka zasadniczych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona wytrzymałość na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i łatwą obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla użytkownika jaki z niecierpliwością czeka przy stole na własne zdanie. Dodatkowym walorem jest drogę zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na stronie pamięci, co umożliwia ich ukrywanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić optymalne wymiary, zezwalające na jej swobodne przebywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym lokalu, a i nowy i przystępny design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwoli na określone monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność drink z prawdziwszych wydatków, zatem warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można pobrać na ostatni przedmiot ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto te dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym posiadać nadzieję jej sprawdzenia oraz szkolenia ludzi z zasad jej stosowania i zgodności z planami do obsługi punktów restauracyjnych.