Produkcja czekolady belgia

Czekolada stanowi pewnym spośród najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, wymienia się ją w wielu wersjach. W mało każdym sklepie można zdobyć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Popularna jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy i trudna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej wykonywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, i w produktu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w relacje z tego jaki produkt wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana zdecydowanie w toku automatycznym. Po przejściu tych procesów ma ona rola sypką, którą określa się prószem. Jest on pasowany procesom konszowania. Do produkcji czekolady konieczne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu produkcji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania kończą się także na sucho jak także na mokro. Proces konszowania na ciepło jest pierwszym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji wykonywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.