Sprzet kuchenny do zabudowy

Prowadząc restaurację kuchnia winna być wyposażona w całą miarę profesjonalnego sprzętu, który usprawni oraz przyspieszy pracę pracowników. Zakup odpowiednich narzędzi zależy jednak w szybkiej wadze od zapotrzebowania czy rodzaju menu.

W wielu restauracjach oferujących staropolskie menu konieczne są szatkownice do kapusty, ponieważ warzywo wtedy istnieje faktem wielu tradycyjnych polskich dań. W niewielkich firmach cateringowych czy małych restauracjach zazwyczaj sprawdza się ta mała, ręczna, zwykła szatkownica, uczyniona z plastiku czy drewna, dzięki jakiej można także przygotować inne warzywa, jak np. ogórki czy marchewkę, z których najczęściej tworzy się m.in. świeże surówki. Przy większym zapotrzebowaniu konieczny jest sprzęt innego sposobu, z wbudowanym silnikiem i zachęcany elektrycznie. Nadaje się także szczególnie w niskich zakładach przetwórczych czy gospodarstwach rolnych.

Taka szatkownica jest mocno wytrzymałym sprzętem o wielkiej jakości, która oznacza się te swoją obsługą. Sprzęt ten robi się m.in. z silnika, metalowego bębna czy korpusu oraz małej rynny, po której gromadzi się poszatkowana kapusta. Najbardziej poważną cechą są noże wykonane ze zwykli nierdzewnej, które mogą wykonywać przez długi czas czasu. Szatkownica może być zaopatrzona na życzenie w różne dodatkowe elementy, jak np. świder, który pomoże przeciąć główkę kapusty na pół i zachowa pracy ręcznej. W współzależności z potrzeb można i zakupić przystawkę, która pozwoli szatkowanie na plasterki innych warzyw, uchwyt wraz z kołami, dzięki którym można łatwo przesuwać sprzęt czy dodatkowe tarcze. Tarcze mają nacisk na sposób cięcia - mogą wówczas żyć małe kawałki, wióry albo plastry. Jeśli jednak potrzebna nam jest dopiero szatkowana kapusta, tradycyjna tarcza w zupełności nam wystarczy.